De Stadsbrug van Kampen

 Vandaag met mijn maatje Edwin van Laar naar een zeer inspiratieve lezing landschapsfotografie geweest van Bas Meelker. De lezing was gratis en werd georganiseerd door Cameranu.nl in Urk. Vanwege de grote belangstelling werd de lezing niet gehouden in de zaal van Cameranu.nl zelf maar in restaurant “Het Achterhuis”, ook in Urk. Bas vertelde met grote passie en gedrevenheid over zijn fotografie en zijn verhaal was daardoor zeer inspirerend. Ik doe zelf nog niet zo veel met landschapsfotografie maar ga daar nu zeker mee verder. Het vuurtje is aangestoken 😉
En het was ook leerzaam. Met name de wijze waarop Bas composities ‘ziet’ in het landschap en het gebruik van grijs(verloop)filters en belichting. En voor een gratis lezing werd het toch nog duur…..Ter plekke de Benro Bas Meelker Filter Kit aangeschaft en in de winkel van Cameranu.nl heb ik mijn Tokina AT-X 16-28mm F/2.8 ingeruild voor een Tokina AT-X 17-35 F/4. Ik kreeg een goede inruilprijs voor mijn 16-28 en hoefde daardoor niet veel bij te betalen. Nu is de 16-28 optisch wel beter dan de 17-35 en een stop lichtsterker….dus waarom omruilen? Op de 16-28 past alleen een duur filter-systeem terwijl de kit die ik net gekocht heb wel past op de 17-35 en vanwege de lichtsterkte heeft de 16-28 een bolvormig frontelement wat het objectief gevoelig maakt voor flare. Hierdoor heb ik menig foto niet kunnen maken of werd deze ontsiert door (te) veel flare…..”Het gebruik van de juiste apparatuur maakt dat meer foto’s lukken en omdat er meer lukt, wordt je enthousiast en ga je het vaker doen. En omdat je het vaker doet, wordt je beter”. Ik ben daarom heel blij met de omruil.
Met het nieuwe objectief en filterset ga ik vaker het landschap in. Al kan wat meer kennis van het weer ook geen kwaad. Enfin, een hoop woorden en maar een foto gemaakt na de lezing. En wel in Kampen van de stadsbrug. Geheel in de stijl van Bas Meelker: twee uur bezig zijn en maar “één foto maken.” Deze is gemaakt met het 2stops hard gradueel filter uit de set.
De stadsbrug van Kampen in het blauwe uurtje